Lönsamt Vattenfall sänker inte elpriser

På torsdagen kom Vattenfall med sin halvårsrapport som visade en vinst på över 10 miljarder första halvåret i år. Men trots den höga vinsten är de inte tillräckligt lönsamma i Sverige.

– Vi investerar kraftfullt inför framtiden. Just nu ser möjligheterna för att kunna sänka priserna små ut, men möjligheterna kommer säkert att öka, säger Lars G Josefsson, vd för Vattenfall.

Men ni hade ju en vinst på tio miljarder?

– Lönsamheten är mycket god, men inte extremt god. Målet för varje företag är att långsiktigt kunna vara så lönsamma som möjligt för att kunna investera ännu mer. Det är essensen i marknadsekonomi, säger Lars G Josefsson, vd för Vattenfall.

Sverige mest lönsamt
Sverige är Vattenfalls mest lönsamma marknad tack vare billig vatten- och kärnkraft. Här tjänar Vattenfall drygt 20 kronor per hundralapp de får av kunden.

De är nästan dubbelt så mycket som Vattenfall tjänar i Tyskland.

”Inte möjligt att sänka priserna”
När statliga Vattenfall på torsdagen kom med sin halvårsrapport visade det sig att vinsten på 10,4 miljarder kronor före skatt, till 60 procent kommer från den svenska marknaden.

Men trots mycket höga marginaler i Sverige anser alltså inte Vattenfalls vd att de är möjligt att sänka elpriserna för de svenska kunderna den närmsta tiden.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista