Trendigt med personlig utveckling på semestern

1:47 min

Den senaste trenden inom resande, transformationsturism, handlar om att man få personlig utveckling på semestern.

Varje år lägger svenskarna ner ungefär 50 miljarder kronor på utlandsresor. Och inget tyder på att det blir mindre i år.

Tvärtom - när räntor och priser går upp och vi får lite mindre att röra oss med prioriterar vi semesterresan.

Och vi är rationella när vi bestämmer oss för vart vi ska resa. Det menar Martin Karlsson som är omvärldsanalytiker på Turismens Utredningsinstitut.

– För väldigt många är plånboksfrågor som valutan men också väder och vind faktorer som påverkar vart du väljer att resa, säger han.

På vilket sätt påverkar vädret?

– Efter två jättekalla vintrar i Sverige ska man nog inte underskatta svenskens behov av sol och värme.

Den traditionella utlandsresan har ofta handlat om att antingen lapa sol vid en sandstrand eller en pool, eller ägna sig åt varuinköp i stora städer.

Det har med tiden förändrats något. Det är välkänt att vi ofta vill krydda våra semestrar med lite aktivitet. Resor där man upplever saker och rena äventyrsresor har ökat.

Men även om de flesta fortfarande åker på rena solsemestrar och äventyr så finns tecken på en helt ny trend. En vidareutveckling av resandet som Martin Karlsson kallar för transformationsturism.

– Det handlar om att man tar upplevelsen ett steg vidare. Att man inte bara reser för att uppleva något för att utvecklas eller bli en bättre människa, säger han.

Den nya trenden är mest för folk som har ganska gott om pengar, vilket är allt fler. Martin Karlsson nämner ett exempel på transformationsturism: en skidresa som kombinerar skidåkning och personlig utveckling.

– Det var viktigt att utvecklas som skidåkare men det handlar lika mycket om att få en personlig utveckling. Man träffade människor under några veckoslut. Det kostade 75 000 för tre veckor så det var ganska dyrt, säger Martin Karlsson.