EU-kommissionen kritiserar Danmarks gränskontroller

1:33 min

EU-kommissionen kritiserar Danmarks beslut att införa gränskontroller. Det kan enligt EU-kommissionen bryta mot Schengenreglerna om fri rörlighet.

Det var i onsdags som den danska regeringen kom överens med invandringskritiska Dansk Folkeparti om att införa kontroller av till exempel bilar vid gränserna mot Sverige och Tyskland. Den danska regeringen har hävdat att det är tullkontroller som stämmer överens med regelverket för Europas Schengensamarbete, men beslutet har fått hård kritik från politiker i Tyskland och Sverige. Och nu säger EU-kommissionen att det finns starka skäl att ifrågasätta det danska beslutet.

På eftermiddagen i dag, fredag, skickade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ett brev till den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen. Barroso skriver att EU:s medlemsländer i princip inte får ha några systematiska kontroller vid gränsen mot andra EU-länder, och det gäller både kontroller av folks pass och kontroll av varor.

Enligt Barroso finns tecken på att de danska kontrollerna kommer likna systematiska gränskontroller. Det skulle i så fall innebära en inskränkning av de friheter som finns inskrivna i EU:s fördrag: bland annat den fria rörligheten för varor och tjänster över gränserna mellan EU:s medlemsländer. Både Barroso och den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström uppmanar Danmark att inte vidta den här typen av ensidig åtgärd och de poängterar att EU-kommissionen är beredd att använda alla de verktyg som finns för att se till att unionens lagar följs.