Foto: John McConnico/Scanpix.

Avslöjar dragkamp om Arktis

Olika syn på vem resurserna ska tillfalla
1:51 min

Dragkampen om resurserna kring Arktis blir intensivare. Nya dokument som Wikileaks avslöjat, visar hur det blivit huggsexa mellan länderna om gas, olja och mineraler.

När en rysk polarforskare tog sig till Nordpolen med u-båt år 2007, och satte en rysk flagga på den isfria havsbottnen, så var det på order av landets högsta ledning.

Syftet var att bädda för ökande ryska anspråk på området. I ett av de dokument som släppts av Wikileaks, framgår att en rysk diplomat bekräftade detta till USA. 

Enligt ett annat dokument ska den ryske Nato-ambassadören ha sagt att detta århundrade kommer att präglas av en kamp om råvarorna, där Ryssland inte kommer att låta sig besegras.

I samband med Arktiska rådets möte i veckan, publicerade bland annat BBC flera liknande exempel på hur länderna kämpar för att ta positioner kring Arktis.

I takt med att polarisen minskar i omfattning, så blir Arktisområdets olja och mineraler mer tillgängliga. Även de ökade möjligheterna till fiske och sjöfart lockar.

År 2008 förberedde USA:s administration ett nytt direktiv från presidenten, om att USA mer aktivt skulle försöka säkra sina intressen vid Arktis.

Enligt ett läckt dokument, bad då USA:s ambassad i Ottawa Washington att avvakta till efter kanadensiska valet, för att inte störa relationerna mellan länderna.

Kanadas ökande anspråk på både Nordvästpassagen och sjöfarten där, och olika havsbottenområden, oroar också USA.

Amerikanska diplomater har rapporterat om tecken på att Grönland är på väg mot självständighet, och att det ger ett unikt tillfälle för amerikanska företag att få tillgång till gas och olja.

Men ett annat dokument tyder på en helt annan syn från Danmark. Den tidigare danske utrikesministern Per Stig Möller sade vid ett tillfälle till amerikanska företrädare, att "om ni håller er borta, så har resten av oss desto mer att kapa åt oss av”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".