Intensiv kamp om demokratin i Tunisien

Oroligheterna i Tunisien som blossat upp den senaste veckan får dem som arbetar för demokratin att kämpa extra intensivt nu. Det är viktigt att Tunisien får en vald regering och att det planerade valet hålls i sommar, säger Ali Zeddini som är människorättskämpe.

– Vi hoppas självklart på demokratin. Det tunisiska folket har gjort en kraftfull revolt och är nu inte berett att återvända till diktaturen, hävdar människorättskämpen Ali Zeddini som är vice ordförande i människorättsorganisationen Ligue de droit de l'homme.

Han instämmer i att konflikterna är många här i dag, men menar att det är naturligt i en övergångstid. De som har haft makten i 55 år släpper den inte ifrån sig, som om ingenting varit, säger han.

Internet, som var totalkontrollerat under diktatorn Ben Ali, blev i januari mer eller mindre helt fritt. Men i dag är övervakningen tillbaka, enligt Ali Zeddini.

– Vissa hemsidor är blockerade. I stället visas siffrorna 403 eller 404, som vi tunisier känner igen som censur, säger han.

Människorättsorganisationens vice ordförande efterlyser reformer för polisen, som inte kan fortsätta med sina gamla arbetsmetoder, menar han. Frihet inkluderar rätten att yttra sig, att mötas, pressfrihet och även sociala och ekonomiska rättigheter, men mutor och korruption fortsätter.

Vad han kallar politiska pengar har den senaste tiden varit mycket synligt här kring huvudstaden. Ungefär 175 000 kronor har delats här ut till unga, som betalning för att störa och bråka, säger han.

Ben Ali-anhängarna riktar in sig på Tunis, som en symbol för att sprida en bild till omvärlden att Tunisien inte klarar en demokrati. Just därför är det viktigt att valet verkligen blir av den 24 juli, så att vi får en folkvald regering, anser Ali Zeddini.

Fram tills dess riskerar våldet att öka, eftersom Tunisiens tillfälliga regering är svag och osynlig. Rika, starka krafter försöker att dra politisk nytta av det instabila läget.