Pakistan

Usama bin Ladins änkor hörda

I Pakistan har företrädare för amerikanska regeringen intervjuat Usama bin Ladins tre änkor.

Men enligt amerikanska regeringstjänstemän i Washington har änkorna hittills inte kommit med någon värdefull information.

– Änkorna är inte särskilt tillmötesgående, säger en av regeringstjänstemännen till nyhetsbyrån Reuters.

USA vill bland annat veta hur al-Qaeda-ledaren kunnat bo i garnisonsstaden Abottabad i minst fem år och vilka han träffade där, innan han dödades där den 2 maj.

De tre änkorna ska återföras tillsammans med sina barn till sina hemländer, enligt Pakistan. En av dem kommer från Jemen, de två andra från Saudiarabien.

I Washington säger samtidigt ordföranden i Representanthusets underrättelseutskott, Mike Rogers, att han tror att andremannen i al-Qaida efter Usama bin Ladin, Ayman al-Zawahiri, också befinner sig i Pakistan.

Rogers säger att han hoppas att Pakistan vill hjälpa USA att hitta al-Zawahiri.

– Jag hoppas att Pakistan ser det här som en möjlighet att vara mer samarbetsvillig. Att regeringen där är mer öppen och hjälper till för att gripa bland andra al-Zwahiri, som USA vill ställa inför rätta. Det säger Mike Rogers i ett utdrag från en intervju, som CBS-programmet "60 Minutes" kommer att sända.

Ayman al-Zawahiri, egyptisk läkare, har länge trotts gömma sig tillsammans med Usama bin Ladin i något otillgängligt område vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

Men när det gäller bin Ladin stämde det ju inte.