USA/Libyen

Libysk oppositionsgrupp i Vita huset

När en delegation från den libyska oppositionens Nationella övergångsråd på fredagen besökte Vita huset i Washington fick de inte genom sin önskan om att bli erkänd som Libyens legitima regering.

Vita huset vill inte gå så långt som till att upprätta diplomatiska relationer men att man ändå ser oppositionen som en legitim och trovärdig representant för det libyska folket.

Ledaren för den libyska delegationen, Mahmoud Jebril, träffade bland andra president Barack Obamas säkerhetsrådgivare, Tom Donilon, och Donilon försäkrade för Jebril, att USA den libyska Kadaffi-regimen förlorat all sin legitimitet och upprepade USA:s önskan om att Kadaffi avgår omedelbart.

Jebril ville också att rebellerna i Libyen får tillgång till 180 miljoner dollar från Kadaffi-regimens frysta konton i USA.

Det beräknas finnas 30 miljarder dollar på de frysta kontona och USA ser nu över om det är möjligt att föra över en liten del av de pengarna till den libyska rebellsidan.

Mahmoud Jebril, som fungerar som utrikesminister i det libyska Nationella övergångsrådet, träffade också John Kerry, ordförande i senatens utrikesutskott, under sitt besök i Washington.