Jättelikt dammprojekt i Chile orsakar strid

1:23 min

I Chile har ett jättelikt kraftverksprojekt i Patagonien orsakat strid. Projektet, som ska fördubbla Chiles energiproduktion de närmaste tio åren, har accepterats av regeringen, men beskrivs av motståndare som en miljökatastrof.

Rio Baker och Rio Pascua är Chiles vattenrikaste, och förmodligen också vackraste, floder. Klarblått glaciärvatten som stundvis störtar nerför Andernas sluttningar och sedan slingrar sig fram genom orörda och obefolkade skogar med en unik flora och fauna för att så småningom rinna ut i Stilla havet.

Det är här Hidroaysén, ett megaprojekt bestående av fem kraftverk, ska byggas. Projektet drivs gemensamt av det spansk-italienska Endesa och det chilenska företaget Colbún.  

För att bygga de dammar som behövs kommer 6 000 hektar skog att hamna under vatten. Biologer hävdar att det kommer att rubba den ekologiska balansen och hota den unika floran och faunan.

Dessutom måste det byggas ett par tusen kilometer kraftledningar som bland annat kommer att gå genom naturreservat för att transportera energin norrut, till de stora gruvorna, som är de största konsumenterna.

Kritikerna menar att det, sammantaget, innebär en dödsdom mot en av världens sista bevarade vildmarker.

Regeringen, och försvararna av projektet, menar att kritiken är överdriven och att projektet rymmer åtgärder som mer än väl motverkar de negativa effekterna.

Men fram för allt menar de att det är det billigaste och renaste sättet att producera den energi som Chile behöver om man ska kunna växa med den rytm som behövs för att landet ska kunna ta klivet in i den utvecklade världen.