1 av 5
I år har det varit rekordår för torsken. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 5
Många småfiskare har redan fyllt sin torskkvot för i år eftersom det har funnit så mycket fisk. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Erik Berg, havsforskare vid Havforskningsinstitutet i Tromsö har mätt upp historiskt stor mängd lekande torsk i år. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
Bernt A Nicolaisen med en saltad och torkad torsksida, sådan här är storsäljare i bland annat Sydeuropa. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
5 av 5
Små och stora fiskebåtar i Honningsvåg på ön Mageröya i Finnmark i norra Norge. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Torskbeståndet ovanligt stort i år

"I år har vi tredubblat omsättningen"
1:19 min

Det är ett riktigt torskår utanför den norska kusten. Såväl mängden lekande torsk som mängden torskägg är ovanligt stor. Det berättar havsforskaren Erik Berg på Havforskningsinstitutet i Tromsö som har inventerat torskbeståndet.

Aldrig tidigare har man kunnat mäta upp så stor mängd lekande torsk som i år. Anledningarna till att torsken har ökat är flera, men den viktigaste är kanske att hårda kvoter och regleringar kraftigt har minskat överfisket och gett torsken chansen att återhämta sig, berättar havsforskaren Erik Berg.

På ön Mageröya i Nordnorge så beskriver fiskeuppköparen Bernt A Nicolaisen torskåret med guldgrävartermer.

– I år har vi tredubblat omsättningen av torskkvantiteten i förhållande till samma period förra året. Det visar på att det varit ett Klondykeäventyr när det gäller torskfisket i Nordnorge i år.

Men mycket torsk gör att det behövs mycket mat till torsken, och det kan bli ett problem säger havsforskaren Erik Berg, även om han trots allt ser optimistiskt på framtiden så länge fiskkvoterna hålls.

– Så höga som bestånden är nu är beroende av att det finns god tillgång på mat, det kan bli knapert framöver. Men det ser bra ut för bestånden så länge man klarar av att ha så låga kvoter som man trots allt har i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".