Bäddat för en ny getingsommar

3:29 min

Mycket tyder nu på att det blir ytterligare en getingsommar i stora delar av Sverige. Dels värmen förra sommaren, dels det tjocka snötäcket bidrar till att det nu flyger runt rekordmånga befruktade getinghonor som letar efter bra platser att bygga sina bon.

– Förutsättningarna ser väldigt goda ut, för att det är ovanligt många drottningar ute och flyger just nu och de letar boplatser. De är väldigt många! berättar Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Hur kommer det sig?

– Det är framför allt två skäl. Dels var det över stora delar av södra Sverige en bra getingsommar, om man ser det ur getingarnas synvinkel. Så i första skedet är det väldigt många honor som går till övervintring. Och sen har också vintern varit väldigt skonsam mot alla de som övervintrade under det är stora, tjocka, fina snötäcket som har fungerat som ett duntäcke för dem. 

Att det har varit så kallt spelar ingen roll alltså?

– Nej, de har ju legat skyddade från kylan. Getingarna har ju övervintrat i marken, i håligheter, i sprickor så det har gått jättebra med övervintringen för dem.

Vilka känslor ska man ha inför det här beskedet nu då, getingsommar?

– Två stycken, tycker jag. Jag tror inte att egentligen någon vill ha de här getingarna inpå sig så att man bör vara uppmärksam nu på var getingarna kryper in någonstans, för att det är högst sannolikt att de kommer att etablera ett bo där man ser att de kryper in och vill man inte ha dem där ska man försöka jaga bort dem. Jag tycker absolut inte att man ska ha ihjäl dem för det finns det ingen anledning till, tycker Lars- Åke Janzon.

Hur jagar man bort en geting?

– Det är lätt, det är bara att vifta lite, nu är de så intresserade bara av att bygga ett bo så att de går inte till attack mot oss. De vill vara ifred att bygga boet och är det störningsmoment där så flyttar de på sig.

Om man är allergisk och rädd för getingar, hur ska man hantera det här då?

– Då ska man inte ha getingar nära inpå sig och det är väl inte heller att rekommendera att man jagar bort dem själv utan då får man väl be en kompis eller en granne att hjälpa till.

Är det lättare att ta bort bon i början, när de är små?

– Absolut, det är jättelätt i förhållande till när det är mitt i sommaren och kanske ettusen individer i boet, då är det i princip omöjligt, förklarar Lars-Åke Janzon.

Du verkar vara lite förtjust i getingar?

– Ja, det är ett nyttodjur, har man dem i en villaträdgård med lite äppel- och päronträd och lite blommor, så kommer getingarna att äta upp allt som skadar alla våra blivande äpplen och päron och de är också hyggligt goda pollinatörer utav växterna, så de fyller en stor funktion i vår natur.

Så man kan se positivt på det här med getingsommar?

– Ja, jag tycker det. Sen om det blir det, vet vi faktiskt inte, det krävs ju också att det blir en temperatur som passar getingarna och en viss fuktighet också. Det får inte bli en reglig och blöt sommar för då kommer vi inte att se mycket av dem. Men blir det som förra året, en varm och torr sommar, då kommer vi att se många getingar, säger Lars-Åke Janzon.