Elbrist trots allt regn

Trots allt regnande i sommar råder det brist på vatten i kraftverkens vattenmagasin. (Ekonomiekot)

– Just nu har vi en brist, men bristen har blivit mindre, för det har ju regnat så mycket i juli. Som tur är har det även regnat mycket i norra Sverige där de stora dammarna finns, men vi har i dag en brist på ungefär 15 terrawattimmar i Sverige och Norge sammantaget, vilket motsvarar tre till fyra kärnkraftverk, säger Lars G Josefsson, Vattenfalls vd.

Hur påverkar det elpriset framöver?

– Elpriset har ju haft en nedåtgående trend under hela 2004. Nu kommer höstregnen att vara väldigt avgörande för hur det blir framöver. Fortsatt regnande gör att priset går ner.

Det är nivån på vattenmagasinen som till stor del bestämmer elpriset på den nordiska marknaden. I år har elpriserna hittills i genomsnitt varit ungefär 20 procent lägre än förra året då vattenmagasinen hade mycket låga vattennivåer.

Torrår trots vätan
I år är det fortfarande långt till de genomsnittliga nivåerna i vattenmagsinen för årstiden. I dag står vattenmagasinen fyllda till knappt 70 procent mot normalt dryga 80 procent. Därför pratar elbolagen om vattenbrist och torrår, men en regnigare höst än normalt kan alltså råda bot på det.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista