1 av 3
Chahavodin är rikshaförare i Dhaka.
2 av 3
Halva Dhaka, med sina tretton miljoner invånare, står under vatten.
3 av 3
Båt är ett måste för att kunna ta sig runt i Dhaka.

Halva Bangladesh under vatten

Översvämningarna i Bangladesh är nu mycket allvarliga. Hundratals människor har dött till följd av vattenmassorna och över halva landet står under vatten, däribland halva 13-miljonerstaden Dhaka.

Där har många mycket svårt att klara försörjningen, och de rikshaförare som försöker får snarare vada än cykla fram sina kunder. Ekots utsända Margita Boström följde med på en rikshafärd i den vattenfyllda huvudstaden.

På de få torra platser som finns har mängder av mycket provisoriska hemmagjorda tältstäder vuxit fram. Vattnet stiger dock hela tiden så en del har flyttat flera gånger.

Vattnet stiger
Chahavodin som ömsom cyklar, ömson vadar mig fram i vattenmassorna har förlorat allt. Familjens hus står helt under vatten och mitt andra sällskap Mohammed Ropek berättar att vid hans hus står vattennivån fyra meter över det normala.


Sjukdomarna sprider sig
I hans område som är ett av de värst drabbade i Dhaka har nu flera tusen människor flytt till skolan, där de bor och delar på fyra toaletter. Magsjukdomarna börjar nu spridas allt mer. Alla livsmedel har blivit dubbelt så dyra sedan regnen började och dessutom har många mycket svårt att få några inkomster alls, berättar Mohammed.

Att ta en cykelriksha är det vanligast sättet att ta sig fram i Dhaka, och även ett av de vanligaste sätten att försörja sig, men nu står nästan alla cyklar stilla på grund av vattnet. Ingen inkomst är lika med att det inte heller blir någon mat.

Margita Boström, Dhaka, Bangladesh
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista