Pakistan kräver stopp för amerikanska attacker

2:14 min

I Pakistan hotar de styrande att skära av USA:s transporter till Afghanistan om någon ny amerikansk militärräd genomförs, likt den där Usama bin Ladin dödades.

Parlamentet i Pakistan diskuterade i tio timmar, sen kom en skarpt formulerad varning till USA: genomför inte någon ny räd på pakistansk mark.

Om det ändå sker hotar Pakistan att stoppa lastbilar med amerikanska förnödenheter till soldaterna i Afghanistan.

I USA talas det redan om att fortsätta jakten på extremistledare som kan gömma sig i Pakistan. Det hetaste namnet är talibanledaren mullah Omar som en del tror finns i staden Quetta.

Det pakistanska parlamentet vill också ha ett stopp för missilanfallen från amerikanska obemannade flygplan, attacker som i praktiken hittills tolererats av Pakistans militär.

Genereral Ahmad Shuja Pasha, som är Pakistans militärchef och chef för dess mäktiga spiontjänst ISI, var i parlamentet för att utfrågas om bin Ladin-räden som på många sätt varit pinsamt mot landet. Pasha erbjöd sig att avgå.

Normalt brukar militären inte behöva stå till svars inför politiker. I stället fattar militären alla viktiga beslut om säkerhetsfrågor och utrikespolitik.

En del röster i Pakistan säger att bin Ladin-räden visar att militären antingen hjälpt bin Ladin eller uppvisat stor inkompetens när man inte hittat honom, och när man lät amerikanska helikoptrar flyga in för att döda honom.

Men trots kritiken verkar det nu som att generalerna, som ofta backas upp av pakistanska medier, lyckats överföra ilskan i Pakistan från sina egna misslyckanden till Washington, för dess räd mot bin Ladins näste.

Det finns politiker, däribland oppositionsledaren Nawas Sharif, som fortsätter att ifrågasätta militärens agerande och som säger att det är på tiden att landets civila, valda politiker får mer att säga till om, och generalerna, vars militär slukar en stor del av landets budget, mindre. Men få tror att pakistanska militärens dominerande roll snart kommer att begränsas.

Premiärministern har utlovat en utredning av alla omständigheter kring räden mot bin Ladin. Efter konsultation med militären utsågs en hög general till utredare. Men oppositionen säger att en general knappast är rätt man att utreda om militären gjort fel och kräver i stället att oberoende jurister ska leda utredningen.