Margot Wallström får fortsätta som EU-kommissionär.

Borgerliga blocket kritiskt till Wallström

Regeringen har bestämt sig för att nominera Margot Wallström till ännu en femårsperiod som Sveriges EU-kommissionär. Vilket ansvarsområde hon ska få i Durao Barrosos nya kommission är dock ännu inte klart. Hela den nya EU-kommissionen presenteras i slutet av augusti.

Den borgerliga oppositionen är kritisk till att regeringen nominerar Margot Wallström till kommissionär.

– Jag tycker det är tråkigt att det alltid är socialdemokrater som ska representera Sverige i alla möjliga sammanhang. Jag tycker Margot Wallström har gjort ett bra jobb, men vi har många duktiga borgerliga kandidater som Carl Bildt, Karl-Erik Olsson, Helena Nilsson och Anders Wikman. Det är ju många som har nämnts i sammanhanget och de skulle kunna göra ett minst lika bra jobb som Margot Wallström, säger centerpartiets ledare Maud Olofsson.

”Förhalningen skadar Wallström”
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger att han också tycker Margot Wallström fungerat bra som kommissionär, men att förhalningen av utnämnandet kan ha skadat hennes möjligheter att få en tung portfölj i kommissionen.

– När nu valresultatet blev svagt, socialdemokraterna landade under 25 procent för andra valet i rad, då är hon en del av den valförlust som socialdemokraterna mötte. Det tycker jag ska få konsekvenser för Margot Wallström, säger han.

Ohly välkomnar socialdemokratisk kommissionär
Lars Ohly, vänsterpartiets partiordförande, tycker att Margot Wallström är för EU-positiv men han är ändå nöjd med utnämningen. Och han har inget emot att det blir en socialdemokratisk kommissionär.

– Skulle vi överlåta åt den borgerliga majoriteten i parlamentet att bestämma skulle vi bara ha borgerliga kommissionärer och det skulle vara en fullständig snedvridning av väljarunderlaget, säger han.

”Wallströms kön oviktigt”
Enligt Göran Persson har kommissionens ordförande Durao Barrosso uttryckt önskemål om att Sverige utser en kvinnlig kommissionär. Något som moderatledaren Reinfeldt är kritiskt till.

– I Sverige är det viktigast vilket kön kommissionären har, när man kommer till Tyskland, Frankrike eller Storbritannien är det viktigast vilket innehåll kommissionärens inflytande ska ha. För Sveriges intressen tror jag det är långsiktigt mycket viktigare vilka frågor kommissionären arbetar med än vilket kön kommissionären har.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".