Sjukskrivningarna minskar

Enligt Riksförsäkringsverket fortsätter sjukskrivningarna att minska i Sverige. Sedan augusti förra året har landets försäkringskassor fått i uppdrag att halvera antalet sjukpenningdagar fram till augusti 2008.

Förra årets 84,5 miljoner utbetalda sjukpenningdagar ska nu ner till 46 miljoner dagar. Sjukpenningdagar, eller nettodagar är den tid som patienten är sjukskriven på. Är han sjukskriven på heltid räknas varje dag som en sjukpenningdag. Är han sjukskriven på halvtid räknas det som en halv sjukpenningdag.

Enligt Riksförsäkringsverket går arbetet enligt planerna i de flesta län. Minskningen av antalet sjukpenningdagar går för närvarande snabbast i Jönköpings län, vilket glädjer Erik Winbladh, chef på försäkringskassan i Jönköping.

– Jag kan väl säga att den utveckling vi ser nu är mycket positiv för Jönköpings län, men även för riket i sin helhet, säger han.

Arbetsgivarna viktiga
I Jönköpings län har man satsat mycket på en informationskampanj till länets läkare som går ut på att informera dem om bestämmelser gällande sjukersättning. Man har även en specialgrupp som gör en tidig bedömning av varje sjukfall och deras rätt till ersättning. Detta har lett till att man lyckats få allt fler patienter att sjukskriva sig på deltid, istället för på heltid.

Men för att lyckas med detta krävs även att arbetsgivarna deltar i processen, poängterar Erik Winbladh.

– Det fina här är ju att arbetsgivarna ställer upp på ett mycket bra sätt och gör det möjligt för den enskilde att kunna arbeta partiellt under tiden man rehabiliteras för att så småningom komma tillbaka till heltid, säger han.

Jönköping snabbast
Enligt Riksförsäkringsverkets statistik hade man totalt 84,5 miljoner utbetalda sjukpenningdagar från juli 2003 till juni 2004. Denna siffran ska halveras innan augusti 2008. För att nå målet får försäkringskassorna i hela landet hjälpa till. Antalet sjukpenningdagar sprids ut enligt ett kvotsystem som är anpassat till länens invånarantal.

I procent framgår att försäkringskassan i Jönköpings län är snabbast hittills på att få ned antalet sjukpenningdagar. Där har 40 procent av försäkringskassans mål redan uppnåtts. Därefter följer Gotlands och Västerbottens län.

Sörmland får bakläxa
Däremot går det långsammare i till exempel Södermanlands län. Där har bara 14 procent av försäkringskassans mål uppnåtts säger Tommy Sundholm, verksamhetschef för Ohälsan på försäkringskassan i Sörmland.

– De säger att vi måste jobba ännu intensivare för att minska antalet långa sjukperioder och utbetalda dagar, säger han.

Kan ni bli bättre på att halvera sjukpenningdagarna?

– Det kan vi säkert bli.

Johan Tollgerdt, SR Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se
Pablo Dalence, SR Jönköping
pablo.dalence@sr.se
Johanna Iggsten, SR Sörmland
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista