”Den här gången ska jag rösta på riktigt”

2:28 min

I morgon är det omval till landstingsfullmäktige i Västra Götaland - och till kommunfullmäktige i ett valdistrikt i Örebro. Men det är delvis andra människor som får rösta nu. Och en del får sin röst räknad två gånger.

En av dem som ska rösta är Marie Schulstad i Örebro - vars röst tappades bort bland förtidsrösterna vid valet i höstas.

– Man undrar ju vilka som skulle ha vunnit om det hade blivit rätt från början.

Du har inte förtidsröstat den här gången?

– Nej, jag ska rösta på riktigt.

Marie Schulstad förtidsröstade i höstas men hennes röst var en av dem som försvann och aldrig räknades. Hon bor i den nordöstra valkretsen i Örebro som nu går till val igen. Totalt är det 27 642 personer där som har rösträtt. Och omvalet kan leda till förändringar i maktfördelningen i kommunfullmäktige. I höstas var det en enda röst som avgjorde var det sista mandatet hamnade - och sedan valet har kommunen styrts växelvis - varannan månad av de borgerliga och varannan månad av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

I Västra Götaland är drygt 1,2 miljoner personer röstberättigade i omvalet till landstingsfullmäktige. Och även på en del håll utanför de områden där omval hålls finns möjlighet att förtidsrösta. En av de kommuner som ordnar förtidsröstning är Simrishamn. Men det är ingen större anstormning av röstande berättar Tina Schedvin och Einar Nilsson:

– Inte särskilt, ett litet antal röstande. Åtta röster, säger hon.

Vilka är de?

– Det är sådana som har sommarhus här och någon tillfällig besökare, säger hon.

– Vi hade en här i förmiddags. Totalt är det två vänersborgare, två boråsare, tre göteborgare och så en kungälvsbo, säger Einar Nilsson.

Även om det är ett omval är väljarna inte desamma nu som i höstas. Nyblivna 18-åringar som var 17 i höstas får rösta. En del har flyttat ut. Andra har flyttat in.

Och i Örebro kan den som flyttat få sin röst räknad två gånger. Det gäller folkpartistiska kommunfullmäktigeledamoten Ina Lindström. I höstas bodde hon i en del av Örebro där valet godkändes, men nu har hon flyttat till den valkrets där det är omval och kan alltså rösta igen.

– Jag har flyttat av rent personliga anledningar. Att jag sedan får rösta en gång till är en bieffekt. Jag kan tycka att det är olyckligt att människor får rösta två gånger. Det gäller ju inte bara mig utan alla människor som har flyttat in i valkretsen, säger hon.

Ekots Tove Svenonius, Ekot

Tor Danielsson, P4 Kristianstad

Päivi Kotka, P4 Örebro