”Uppenbart att döda fortfarande finns i ruinerna”

1:35 min

Hittills 25 000 människor har hittats döda eller rapporterats saknade efter jordbävningskatastrofen i Japan för drygt två månader sedan. Upprensningsarbetet pågår men förödelsen är enorm och många döda ligger fortfarande begravda i ruinerna.

 – Självförsvarsstyrkorna har arbetat i två månader, men själv har jag varit här i en månad, säger Tsuyoshi Matsuoka.

Han skrapar torkad lera med en skyffel där grävmaskinen inte kommer åt.

Jag är tillbaka i det som en gång var samhället Onagawa. Jag var senast här strax efter att tsunamin slagit till i mars. Om jag tänker bort alla grävmaskiner, truckar och soldater så ser jag faktiskt ingen större skillnad efter två månaders arbete. Det är fortfarande ett månlandskap av bråte och hus krossade till kaffeved.

Jag har kört 20 mil genom förödelsen i dag. På sina håll är det alldeles uppenbart att många döda återstår att finna i ruinerna. Lukten är bedövande.

Men tittar man efter mer noggrant så har mycket hänt.

Katastrofupprensning måste göras i rätt ordning. Vägar är framplöjda genom bråten. Broar reparerade. Mil efter mil med kraftledningar på nyuppsatta stolpar kantar vägarna.

Det står redan klart att den tredubbla katastrofen i Japan kommer att bli världens hittills dyraste naturkatastrof. Om man lägger ihop kostnaden för återuppbyggnadsarbetet, skadestånd och andra ersättningar till människor som förlorat sina hem och sitt levebröd på grund av kärnkraftshaveriet och kostnaden för den förlorade industriproduktionen, så landar beräkningarna på bortåt motsvarande 3 000 miljarder kronor. Det är nästan lika mycket som hela Sveriges bruttonationalprodukt.