Tunisiens fria val tycks hotat

2:05 min

Tunisiens första fria val på årtionden tycks hotat. Det är planerat till den 24 juli, men hotas av det instabila läget i landet. Premiärministern har varnat för att det kanske måste skjutas upp på grund av oroligheterna.

Många tunisier, som vår korrespondent har talat med, tycker att det vore i det närmaste katastrofalt om valet sköts upp. 

– Om valet inte äger rum den 24 juli blir det ännu mer bråk i Tunisien, säger Raïssi Driss, en medelålders ingenjör, som tittar i skyltfönstret till bokhandeln på Avenue Bourgiba.

Han tycker att det vore allvarligt att skjuta upp valet. Det tunisiska folket väntar sig en utveckling efter den revolt, som har ägt rum.

Raïssi Driss får medelhåll av ett ungt par inne i bokhandeln.

– Valet behövs för freden och för att få slut på oroligheterna, säger den unga studenten Eslem.

Förväntningarna måste infrias upprepar en efter en.

Men politikern och den forne journalisten Mohamed Bennour är mer luttrad. Han har två gånger varit med och startat oppositionspartier och tycker nu att Tunisien inte alls förberett sig tillräckligt för att gå till valurnorna.

– Inget parti har presenterat något program. Hur ska folk veta vad de vill? Partiarbetarna förstår inte heller reglerna med listor, valbar plats och annat tekniskt i ett parlamentstval, säger Mohamed Bennour.

Inte heller media har förberett sig, enligt honom. Journalister på radio och TV jobbade tidigare under diktaturen Ben Ali, nu försvarar de revolten. Det är inte trovärdigt, anser han.

– Stämningen är spänd och våldsam, anfall är bästa försvar, som ni vet, säger Mohammed Bennour.

Därför bör den tillfälliga regeringen få fortsätta att försöka skapa lugn i landet, för det går inte att välja en ny regering när det är som en anarki, säger politikern.