Obama ger klartecken till mer oljeutvinning i Alaska och Mexikanska golfen

1:27 min

President Barack Obama gav idag klartecken till ökad oljeutvinning i Alaska och Mexikanska Golfen. Beslutet kommer efter hårda påtryckningar från oljeindustrin och är ett försök att dämpa allmänhetens missnöje med det höga bensinpriset.

Efter dödandet av Usama Bin Ladin för två veckor sedan har Obamas popularitetssiffror stigit kraftigt.

Men på ett område sjunker stödet för presidenten och det är ekonomin och allra störst är missnöjet när det gäller det skenande bensinpriset.

I det långa loppet är det de frågorna som är avgörande om Obama ska bli omvald så han måste agera.

Republikanerna, med uppbackning av bensinbolagen, har länge hävdat att Obama håller tillbaka oljeproduktionen i USA.

Idag sa presidenten att han beslutat ge tillstånd till mer utvinning i Alaska och även Mexikanska Golfen, bägge mycket känsliga områden på grund av miljöskäl, det är bara ett år sedan BP-katastrofen ägde rum.

När det gäller Alaska ska det dock även i fortsättningen vara förbjudet att borra i särskilt naturkänsliga områden. Dessutom gav han klartecken till ökad oljeprospektering längs Atlantkusten.

Obama sa själv att det här inte kommer att påverka dagspriset på bensin men det är ett försök att visa väljarna att han tar deras oro på allvar.

Syftet är att minska USA:s beroende av importerad energi. Samtidigt sa Obama att på längre sikt är det bara förnybar energi som kommer att lösa USAs problem.