Haitis nya president svors in

I Haiti i Västindien har i dag sångaren Michel Martelly, känd under artistnamnet Sweet Micky, avlagt eden som president. Ceremonin hölls i en provisorisk träbyggnad, rest på den plats där den gamla parlamentsbyggnaden jämnades med marken i jordbävningskatastrofen förra året.

Nu väntar stora utmaningar när sångaren Michel Martelly ska uppfylla de fattiga haitiernas förväntningar om att få se sin jordskalvsdrabbade öhalva på fötter igen.

Martelly, känd under artistnamnet Sweet Micky, avlade på lördagen ämbetseden som Haitis president.

Installationsceremonin ägde rum i en provisorisk träbyggnad, rest på den plats där den gamla parlamentsbyggnaden jämnades med marken i jordbävningskatastrofen förra året. Evenemanget inleddes med ett strömavbrott — en bitter påminnelse om de svårigheter som nu ligger framför den politiskt oerfarne, men älskade, stjärnan.

I januari förra året drabbades Haiti, hem för knappt tio miljoner invånare, av en av historiens värsta jordbävningar. 225 000 människor förlorade livet. I dag, 16 månader senare, går återuppbyggnaden långsamt. Hundratusentals överlevande bor fortfarande i tältläger kring den ödelagda huvudstaden och brottas med svåra minnen.

Stödet i valet fick 50-årige Martelly från Haitis analfabeter och fattiga, som hoppas på förändring i ett land som skakats av revolter och diktatur. Och kanske markerar Sweet Mickys intåg i politiken början på en ljusning. Lördagens ceremoni var första gången i Haitis historia som en folkvald president frivilligt lämnade över makten till en valvinnare ur oppositionen.

TT- AFP