Fem års fängelse för vitrysk oppositionsledare

1:34 min

I Vitryssland dömdes på lördagen en av landets mest framträdande oppositionsledare till fem års fängelse. I väntan på domarna i övriga pågående rättegångar mot oppositionen förbereder EU nya sanktioner mot regimen.

Domen mot Andrej Sannikov ses som vägledande för hur de pågående rättegångarna mot ytterligare fyra före detta presidentkandidater kommer att sluta. Det femåriga fängelsestraffet är det strängaste bland de 20-tal domar som hittills avkunnats i Vitryssland efter presidentvalet i december.

Sannikov döms för att ha organiserat samt aktivt deltagit i jättedemonstrationen i huvudstaden Minsk på valnatten. Han greps dagen efter valet tillsammans med sin fru, den kända vitryska journalisten Irina Chalip, och har suttit häktad i nästan fem månader.

Under rättegången har 57-årige Andrej Sannikov precis som flera andra oppositionspolitiker vittnat om tortyrliknande förhållanden i den vitryska säkerhetstjänstens häkte. På måndag väntas domen mot hans hustru och under den närmaste tiden kommer rättegångarna mot en rad vitryska oppositionsledare och politiska aktivister att avgöras.

Särskilt EU och USA följer noga den pågående rättsprocessen mot oppositionen i Vitryssland. EU-parlamentet antog i veckan i en resolution om att unionen i händelse av stränga straff mot de oppositionella borde utöka sanktionerna mot regimen i Minsk.

Redan i slutet av januari införde både EU och USA inreseförbud för mer än 150 nyckelpersoner i den vitryska statsapparaten, bland annat presidenten sedan 17 år Aleksander Lukasjenka.

Nu föreslås också ekonomiska sanktioner samtidigt som den vitryska ekonomin befinner sig i fritt fall och den inhemska valutan bara på de senaste dagarna tappat nästan halva sitt värde gentemot dollarn och euron.