Över tusen migranter på 24 timmar

Över tusen migranter från Nordafrika kom till den lilla italienska ön Lampedusa på ett dygn - kriget i Libyen resulterar i en outsinlig ström av överfulla farkoster med människor som försöker komma bort.

Ungefär halvvägs mellan Tunisien och Italien ligger den lilla ön Lampedusa - plötsligt i allas blickfång sedan revolterna i Nordafrika inleddes. Lampedusa har normalt omkring 5 000 invånare, men dessa delar numera sin ö med tusentals migranter som lever i provisoriska tältläger.

Bara sedan i fredags har åtta överfyllda båtar med omkring 1 300 personer ombord landat på Lampedusa, löd rapporterna på lördagen. Då fanns 1 800 migranter på ön.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lovade i slutet av mars att ön skulle tömmas på migranter, men nya båtar med desperata människor fortsätter att anlöpa kusten.

Ibland kommer de inte fram. Hittills har omkring 1 200 personer dött när de har försökt lämna Libyen med båt, enligt FN.

Tidigare i veckan räddade ett rumänskt militärfartyg omkring 150 afrikanska flyktingar från Libyen, efter att deras fartyg hade fått motorstopp och var på väg att sjunka. Soldaterna hjälpte till att laga motorn, pumpa ur vatten och lämnade över mat, bensin och vatten till människorna ombord. Sedan fortsatte flyktingarna sin resa. Ingen kan svara på vart.

TT