Öppnar damm för att hindra översvämning

2:08 min

De amerikanska myndigheterna har öppnat en damm längs den översvämmade Mississippifloden för att leda ut de enorma vattenmassorna. Det kommer att rädda staden New Orleans från översvämning men i gengäld kommer stora områden i delstaten Louisiana ställas under vatten och tusentals människor kommer att drabbas.

– Vattnet kommer att nå fem meter upp, som taket på den här byggnaden, säger överste Ed Flemming som informerar boenden i hotade områden och som hotas att evakueras.

Det är lite oklart vilken väg vattenmassorna kommer att ta. Men man räknar med att 25 000 människor och 11 000 byggnader är i riskzonen. Den första dammluckan öppnades i går och det är tänkt att ytterligare luckor ska öppnas senare i dag så att än mer vatten kan släppas ut från Mississippi.

– Det här är mycket värre än vi trodde. Vi trodde vi skulle få vatten upp på gården men det kommer att komma in i huset och förstöra allt vi har, säger Kelly Trim  till tv-kanalen CNN.

Man räknar med att det kommer att ta tre veckor innan allt vatten passerat genom Louisiana och runnit ut i Mexikanska Golfen. Redan på tisdag väntas vattnet nå staden Morgan City med drygt 10 000 invånare. Där finns ett omfattande system av vallar som man förstärker hoppas att de ska hålla och förhindra staden från att översvämmas.

Det snöade väldigt kraftigt i vinter och efter det har det kommit mycket regn. Det gör att Mississippi nu har högre vatten än någon gång sedan översvämningskatastrofen 1927.

Dammen byggdes just för att fungera som en säkerhetslucka vid kraftigt högvatten. Det här är första gången den används på nästan 40 år.

Om man inte hade öppnat evakueringsdammen så skulle vattnet från Mississippi om några dagar välla in över staden New Orleans. Översvämningarna skulle bli mycket värre än de 2005, säger myndigheterna.

Även den andra stora staden i Louisiana, Baton Rouge, skulle drabbas svårt. I området finns också en rad oljeraffinaderier och ett kärnkraftverk som skulle kunna skadas.