al-Qaidaledare gripen i Pakistan

En av de mest efterspanade männen i terrororganisationen al-Qaida har gripits i Pakistan. USA har utfäst en hög belöning på omkring 25 miljoner dollar till den som kan gripa mannen.

Den nu gripne al-Qaidaledaren är en man från Tanzania som misstänks ligga bakom bombattentaten mot de två amerikanska ambassaderna i Tanzania och Kenya 1998. Dessa bombdåd krävde flera hundra dödsoffer.

På den amerikanska federala polisen FBI:s lista över de mest efterspanade terroristerna i världen återfinns mannen som heter Ahmed Khalfan Ghailani.

Pakistan bekräftar
Pakistans inrikesminister bekräftar för nyhetsbyrån Reuters att det var Ghailani som greps tillsammans med omkring femton andra personer i söndags. Gripandet skedde i centrala Pakistan av pakistanska säkerhetsstyrkor.

USA har utlyst en belöning på omkring 25 miljoner dollar för ett gripande av den ledande al-Qaidamannen. Amerikanska myndigheter har bekräftat att en terrorist anknuten till al-Qaida har gripits.

Förklarats skyldig till bombattentat
Ahmed Khalfan Ghailani har liksom tre andra al-Quaidaledare redan förklarats skyldig till bombdåden mot de amerikanska ambassaderna i Östafrika 1998 av en amerikansk domstol.

Pakistanska myndigheter utreder nu den gripnes aktiviteter och inrikesministern i Pakistan säger att det ännu är för tidigt att diskutera en utlämning av Ghailani till USA.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".