Aram Hikmat Shoresh i Vänersborg röstade i Sverige för första gången. Foto: Jan Andersson/ Sveriges Radio

Ingen rusning till vallokalen i Vänersborg

2:28 min

Under dagen genomförs det hittills största omvalet i Sverige när 1,2 miljoner röstberättigade i västsverige återigen ska välja ledamöterna till regionfullmäktige i västra götalandsregionen.

Men det är inte alls lika många som röstar i dag, jämfört med en vanlig valdag.

Men för Madeleine Wikström och David Alfredsson i Vänersborg var den ändå självklart att rösta.

– Det är vår plikt att rösta, säger hon.

– Annars får man inte sin röst hörd, säger han.

Regionhuvudstad i Västra Götalandsregionen, står det på skyltarna vid infarterna till Vänersborg. Det när nämligen här som den högsta ledningen sitter och bestämmer om sjukvård, kollektivtrafik, kultur och näringslivets utveckling i västra Götaland. Det är också här som de 149 ledamöterna i regionfullmäktige fattar sina beslut.

Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg inrymmer flera vallokaler dit vänersborgarna söker sig som Eva Angelelli och Kina Lundgren Wadenhof.

– Om man har möjlighet ska man vara med och påverka annars får man tyst acceptera det mesta.

– Jag har bestämt mig för att rösta först i dag, jag är lite plikttrogen av mig.

– Det är lite dålig stil att de snurrade till det hela, det ska inte kunna hända.

Höstens val görs alltså om på nytt i dag eftersom alla röster till regionen inte blev räknade som de skulle, men någon rusch till vallokalerna är det inte.

För Göran Persson i Lysekil var vädret avgörande för att han skulle rösta.

– Jag röstade på samma som förra gången. Hade det varit fint väder hade säker inte lika många röstat.

Inte heller här i valdistrikt 14 i Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg har det varit någon rusning, säger den vice ordföranden för valdistriktet, Margareta Mattsson.

– Det brukar vara en ständig ström, men så har det inte varit i dag, säger hon.

Men för Aram Hikmat Shoresh är det en högtidsdag i dag. Det är första gången han får rösta i Sverige, i slutet av september blev han svensk medborgare efter flykten från Erbil i norra Irak för 13 år sen.

– Jag kommer ihåg när vi röstade i Irak. Innan vi kom igenom dörren stod två personer och gav en ett papper där det stod vad man var tvungen att rösta på. Det var inte som här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista