Ingen rusning till vallokalen i Vänersborg

2:28 min

Under dagen genomförs det hittills största omvalet i Sverige när 1,2 miljoner röstberättigade i västsverige återigen ska välja ledamöterna till regionfullmäktige i västra götalandsregionen.

Men det är inte alls lika många som röstar i dag, jämfört med en vanlig valdag.

Men för Madeleine Wikström och David Alfredsson i Vänersborg var den ändå självklart att rösta.

– Det är vår plikt att rösta, säger hon.

– Annars får man inte sin röst hörd, säger han.

Regionhuvudstad i Västra Götalandsregionen, står det på skyltarna vid infarterna till Vänersborg. Det när nämligen här som den högsta ledningen sitter och bestämmer om sjukvård, kollektivtrafik, kultur och näringslivets utveckling i västra Götaland. Det är också här som de 149 ledamöterna i regionfullmäktige fattar sina beslut.

Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg inrymmer flera vallokaler dit vänersborgarna söker sig som Eva Angelelli och Kina Lundgren Wadenhof.

– Om man har möjlighet ska man vara med och påverka annars får man tyst acceptera det mesta.

– Jag har bestämt mig för att rösta först i dag, jag är lite plikttrogen av mig.

– Det är lite dålig stil att de snurrade till det hela, det ska inte kunna hända.

Höstens val görs alltså om på nytt i dag eftersom alla röster till regionen inte blev räknade som de skulle, men någon rusch till vallokalerna är det inte.

För Göran Persson i Lysekil var vädret avgörande för att han skulle rösta.

– Jag röstade på samma som förra gången. Hade det varit fint väder hade säker inte lika många röstat.

Inte heller här i valdistrikt 14 i Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg har det varit någon rusning, säger den vice ordföranden för valdistriktet, Margareta Mattsson.

– Det brukar vara en ständig ström, men så har det inte varit i dag, säger hon.

Men för Aram Hikmat Shoresh är det en högtidsdag i dag. Det är första gången han får rösta i Sverige, i slutet av september blev han svensk medborgare efter flykten från Erbil i norra Irak för 13 år sen.

– Jag kommer ihåg när vi röstade i Irak. Innan vi kom igenom dörren stod två personer och gav en ett papper där det stod vad man var tvungen att rösta på. Det var inte som här, säger han.