Huckabee ställer inte upp i nästa års presidentval

1:25 min

En av de mest ledande republikanerna, Mike Huckabee, har sagt att han inte kommer att ställa upp i det amerikanska presidentvalet nästa år. Huckabee har hela tiden legat uppe i toppen i opinionsundersökningarna och när han nu definitivt säger nej så verkar det republikanska startfältet vara väldigt tunt.

– Alla argument talade för att jag skulle ställa upp men hjärtat sa nej, säger den förre guvernören i Arkansas Mike Huckabee. 

Han avslöjade sitt beslut i sin egen TV-show, ett program där han blandar småtrevligt prat om politik och religion med lättsam uramerikansk underhållning. TV-showen ska han fortsätta med men någon valkampanj blir det inte.

Det republikanska partiet har haft stora framgångar i kongressen de senaste månaderna, men de har helt klart stora svårigheter att hitta en attraktiv presidentkandidat.

 Mitt Romney är som tidigare den som nämns oftast men han väcker ingen större entusiasm bland de republikanska gräsrötterna.

Huckabee hade en stark ställning bland de moralkonservativa och när han inte ställer upp skulle det öppna en möjlighet för till exempel Sarah Palin, men hennes stjärna verkar vara dalande.

Ett problem för republikanerna är att den sittande presidenten alltid anses ha ett stort försteg, så istället för att bränna sitt krut nästa år kanske en del tänkbara namn väntar till 2016 istället när Obama måste avgå.

I gengäld hoppas republikanerna att de kan erövra majoriteten också i senaten nästa gång det är val i USA.