Nya börsbolag inte säkra vinnare

2:02 min

Det är inte längre en ren vinstlott att få köpa aktier i nyintroduktioner på börsen. På 1980- och 90-talen var det ganska lätt att hitta börsvinnare bland de nya bolagen. Men nu är det betydligt svårare, enligt Aktiespararna.

– Att teckna vid en nyemission var ofta en garanti för framgång, om vi går tillbaka, 10, 15, 20 år i tiden. Så är det inte i dagsläget. Vi ser inte alls samma mönster med kraftiga uppgångar efter notering, säger Günter Mårder vd för Aktiespararna.

Det är svårare nu för tiden att hitta en vinnare bland de bolag som noteras på Stockholmsbörsen. Mellan 1980 och 1994 så ökade kursen över 30 procent i snitt den första börsdagen. De var underprissatta, som man säger.

Vid den här tiden gick i princip alla aktier upp den första dagen. Och börskursen höll sig ofta lång tid. Chansen att hitta en långsiktig kursvinnare var ungefär 50-50.

Aktierna som har noterats de senaste tio åren har inte alls fått samma flygande start i handeln. Nu åker priset bara upp 6 procent den första dagen. Det beror, enligt Gunter Mårder, på att man dels sätter ett högre pris på de nya aktierna, dels är intresset helt enkelt inte lika stort att köpa aktier.

– Det var inte ovanligt att det var tio gånger fler som ville teckna aktier, som kunde får tilldelning under de glada åren i slutet på 90-talet. I dag ser utvecklingen annorlunda ut. Det är inte lika många som anmäler sig för att vilja delta.

Rekommenderar ni på Aktiespararna att satsa pengar på nyintroduktioner?

– Någon måste satsa pengar för att vi ska få morgondagens storföretag. Sedan måste man alltid göra en kritisk analys. Och vi försöker fostra medlemmarna till att själv göra den analysen och inte hoppa på alla tåg som kommer och tro att det kommer att bli succé, säger Gunter Mårder.

Leif Vindevåg, pensionerad ekonom med många år i branschen, menar att företagen de senaste tio åren inte riktigt varit mogna för en börsintroduktion.

– På något sätt har vi hamnat i den där Bingolotto-avdelningen, att placerarna tror att de ska hitta det där bolaget som gör något fantastiskt och går som en Sputnik rakt upp i himlen. Och tyvärr är det sällan det inträffar.