Lågt valdeltagande i omvalet i Västra Götaland

2:33 min

Det blev ett mycket lågt valdeltagande när regionvalet i Västra Götaland gjordes om i går. 43,1 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. Valets segrare är det rödgröna blocket, men samtidigt fick inget av blocken egen majoritet.

– Det som känns bra är att vi tar tillbaka de mandat som vi tappade mellan 2006 och 2010. Men det är svårt att säga att man är nöjd när det är ett valdeltagande på strax över 40 procent, säger Anna Johansson ordförande för socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Det var efter en rad överklaganden som valet till regionfullmäktige i Västra Götaland fick göras om. Totalt handlar det om ett par hundra röster som inte räknades på ett korrekt sätt, bland annat var det 16 röster för Centerpartiet som inte blev räknade och därmed förlorade partiet ett av sina mandat i regionfullmäktige.

Valet gjordes alltså om i går, och Centerpartiet fick också det där mandatet man eftersträvade, samtidigt fick inte den borgerliga alliansen egen majoritet.

– Vi har gjort ett hyggligt val, vi är nöjda, säger regionrådet Kristina Jonäng som är gruppledare för Centerpartiet i Västra Götaland.

Var det var ett omval?

– Ja, nästa gång kan man fråga är det värt för 100 röster, är det värt för 300 röster... Det är ju fler som har överklagat, en del har inte fått rösta, andra röster har kommit bort.

– Räknar man ihop alla saker som har hänt tror jag nog att de allra flesta väljare tycker att det var värt det. Det finns länder runt om i världen där människor ger sitt liv för rösträtten och även en mogen demokrati som Sverige tar det på allvar när röster försvinner.

Eftersom inget av blocken får egen majoritet väntar förhandlingar, de första redan i dag.

Socialdemokraten Anna Johansson utesluter egentligen inget parti från de här förhandlingarna, bortsett från Sverigedemokraterna som gick framåt i valet och skulle kunna bli tungan på vågen vid omröstningarna i regionfullmäktige.

– Vi har samarbetat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet sedan i höstas och det har fungerat väl. Det är en möjlighet, men vi är öppna för att undersöka andra möjligheter.

Vad säger du om Sverigedemokraternas framgångar de fick två mandat till?

– Det är smolk i bägaren.

Moderaterna är trots allt besvikna eftersom partiet inte alls nådde upp till målet på 30 procent av rösterna, utan hamnade på 24 procent. Den moderata regionpolitikern Mimmi von Troil tycker också precis som många andra att valdeltagandet på 43,1 procent är mycket dåligt.

– Det är sorgligt att valdeltagandet är så lågt när det är två frågor som berör så många människor: Sjukvård och kollektivtrafik.

Vad tycker du om ert eget resultat?

– Det visar tyvärr inte den insats som vi har satt, säger Mimmi von Troil.