Trots stort behov - USA:s egen lånegräns är nådd

2:09 min

USA slår i lånetaket i dag, den gräns som kongressen som satt upp för hur mycket den amerikanska staten får låna. För att det inte ska bli en ekonomisk katastrof måste gränsen höjas - men för att gå med på det kräver republikanerna att det genomförs mycket stora nerskärningar i statens utgifter.

14 300 miljarder dollar - så stor får den amerikanska statsskulden maximalt vara, enligt kongressens nuvarande beslut.

Men varje månad ökar skulden med mer än 100 miljarder dollar eftersom staten måste låna pengar för att få ihop till utgifterna, och i dag slår man alltså huvudet i taket, man får inte låna mer - om inte kongressen höjer gränsen.

President Barack Obama varnar nu för vad som skulle ske om inte taket höjs.

– Det skulle undergräva hela det internationella ekonomiska systemet, vi skulle drabbas av en värre kris än den senaste finanskrisen, lånetaket måste höjas, sa Obama i en tv-intervju i helgen.

Om den amerikanska staten inte får låna mer har man inte pengar till alla nödvändiga sociala utgifter till exempel.

Men man skulle heller inte kunna betala räntor och göra avbetalningar till alla banker världen över som lånat ut pengar till USA. Om de fick uppfattningen att USA inte längre är kreditvärdigt skulle det skapa en djup internationell kris. Det är som om Grekland ställde in betalningarna - bara i kolossalformat.

Men krisen kommer inte omedelbart. USA har lite undanstoppade pengar som man kan leva på ytterligare några månader, sanningens ögonblick kommer i början av augusti.

Så vad som nu börjar är en dragkamp. Alla inser att lånetaket måste höjas. Men för att gå med på det kräver republikanerna att det genomförs lika stora nerskärningar i statens utgifter som man höjer lånegränsen.

Man talar nu om att öka låneutrymmet med 2 000 miljarder dollar - så lika mycket vill alltså republikanerna skära ner med.

I våras efter hårda förhandlingar enades politikerna om nerskärningar på knappt - 40 miljarder dollar. Så, ingen kris redan i dag alltså - men klockan - börjar ticka ner.