Optimism på Saab efter avtal med Pang Da

1:16 min

I dag blev det känt att den svenska biltillverkaren Saab Automobile har undertecknat ett nytt avsiktsavtal med det kinesiska bolaget Pang Da, som är en av Kinas största återförsäljare av personbilar. Redan nu går Pang Da in med 30 miljoner euro, genom att köpa 1 300 bilar från Saab.

Så sent som i förra veckan drog sig ett annat kinesiskt bolag ur en slutlig affär med Saab. I dag är Saabs styrelseordförande Victor Muller nöjd.

Han säger att den första betalningen på 30 miljoner euro väntas hamna på Saabs bankkonto i morgon. Med hjälp av de pengarna kan produktionen återupptas.

Eftersom Pang Das affärsidé är att köpa och sälja bilar, behövs inte heller några godkännanden från kinesiska myndigheter när det gäller den här delen av affären, som bedöms omfatta 1 300 bilar från Saab.

Produktionen har snart legat nere i sex veckor och ungefär 1 000 av de 3 500 anställda har fått vara hemma.

Här i Trollhättan blev det än en gång optimistiska tongångar bland de anställda när avsiktsförklaringen blev känd. Förhoppningarna är självklart att det också blir ett slutavtal, att det kommer att undertecknas, och att Pang Da inte drar sig ur i sista stund, som Hawtai gjorde i slutet av förra veckan.

– Vi får naturligtvis lita på det. Vi har väntat på besked om hur det ska gå i nästan tre år, men just nu rullar det nedför istället för uppför, säger Sten M Larsson, som är vice ordförande för fackförbundet Unionen.

Många på Saab har arbetat mycket länge på fabriken i Trollhättan. Stefan Holst har arbetat på Saab i 23 år och har under åren följt biltillverkarens framgångar och motgångar.

– Det är en avsiktsförklaring än så länge, vad jag förstår. Man får avvakta till ett slutligt avtal. Då kommer det att kännas väldigt bra, tror jag.

Vad säger du om det här som händer?

– Det är olyckligt för företaget att vi har hamnat i den här situationen. Men jag tror att de flesta känner att om vi bara får till de här pengarna så kommer vi att ordna detta. Jag känner att det finns en sådan arbetsvilja bland mina kollegor, säger Stefan Holst på Saab.