Vattenbrist i kraftverksmagasinen trots regnet

Bristen i vattenmagasinen har minskat tack vare sommarens regnande. Men fortfarande är nivåerna för låga och i magasinen i Sverige och Norge saknas vatten motsvarande energin från 3-4 kärnkraftverk, uppger Vattenfall. 

Det har varit en regning sommar också i norra Sverige där de stora vattenmagasinen finns och dessa har fyllts på under året. Vattenmängderna i magasinen har ökat men fortfarande finns en brist som motsvara 15 TWh, enligt Lars G Josefsson vd på Vattenfall.

Regnen har gjort att elpriset har gått ned under hela 2004, men det är höstregnen som avgör hur elpriset kommer att se ut på den nordiska elmarknaden fram över, säger Lars G Josefsson.

I år har elpriserna i genomsnitt legat ungefär 20 procent lägre än förra året då vattenmagasinen hade mycket låga vattennivåer.

Men det är fortfarande långt till de genomsnittliga nivåerna i vattenmagsinen för årstiden. Idag står vattenmagasien fyllda till knappt 70 procent mot normalt dryga 80 procent. Därför pratar elbolagen om vattenbrist och torrår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista