Legosoldater ska kväsa lokala revolter

2:45 min

De rika oljestaterna i Persiska viken vidtar nu alltfler åtgärder för att hindra den arabiska revolten från att nå dit.

New York Times avslöjar att Förenade Arabemiraten har skrivit kontrakt med grundaren av det ökända amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater för att hyra in legosoldater till Gulfstaterna. Samtidigt utvidgas Gulfstaternas samarbetsråd, GCC, med två länder som inte alls ligger i Persiska viken.

Det skandalomsusade Blackwater, som bland annat anklagas för allvarliga övergrepp och dödsskjutningar i Irak, har fått nytt liv under annat namn och har hyrts in av Abu Dhabis kronpris för att sätta ihop en legosoldatsstyrka på 800 man, styrkan ska skydda oljeinstallationer och skyskrapor mot terrorattacker och kunna kväsa lokala revolter. Satsningen ses också som en del av Gulfstaternas försvar mot det de betraktar som det största hotet: Iran.

En grupp colombianska legosoldater har redan anlänt, officiellt som byggnadsarbetare, för att bilda stommen i Blackwaterstyrkan. Enligt New York Times lyder företagets policy: anställ inga muslimer.

Man kan aldrig lita på att en muslimsk soldat är beredd att döda andra muslimer, ska Blackwaters skapare Erik Prince ha sagt. För Prince är denna nya styrka ett försök att bygga upp ett ökenimperium utom räckhåll för kongressförhör och amerikanska rättsprocesser.

Förenade Arabemiraten har hittills inte smittats av den arabiska protestvågen. Mycket beroende på att missnöjet i många av oljestaterna kring Persiska viken enbart finns bland asiatiska gästarbetare, från Bangladesh, Pakistan och Filippinerna, som inte är en del av det arabiska uppvaknandet och som riskerar att deporteras om de protesterar. Ursprungsbefolkningen i arabemiraterna utgör en liten gynnad minoritet som oftast inte finner anledning att opponera sig.

Vid sidan av denna nya militära säkerhetsberedskap, har gulfstaterna också tagit politiska initiativ för att säkra sitt inflytande och stabilitet i regionen efter arabrevolterna genom att bjuda in Marocko och Jordanien att ingå i Gulfstaternas samarbetsråd, GCC.

Rent geografiskt ligger Marocko allra längst bort från Persiska viken av alla arabstater och inte heller Jordanien hör till GCC-området. Men båda dessa stater är stabila, kapitalistiska och USA-vänliga monarkier som också båda lyckats bättre än de nordafrikanska republikerna att kväsa inhemska revolter.

Därför bjuds de nu in till Gulfstaternas exklusiva klubb för att stärka en konservativ sunnimuslimsk front mot både Iran och andra oförutsägbart radikala tendenser i länder som just genomgått revolter, till exempel Egypten.