Sofia Arkelsten. Foto: M Hoelstad/Scanpix.

Ingen "Juholteffekt" för S i omvalet

Arkelsten: Lokala företrädare bär partiet
1:48 min

Moderaterna tror inte att Socialdemokraternas nya partiledare åstadkommit någon "Juholteffekt". Detta trots att gårdagens omval blev en framgång för Juholts parti. I den del av Örebro där valet gjordes om fick partiet hela 47 procent av rösterna och även i Västra Götaland gick det bra.

– Jag skulle väl inte riktigt se det som om det var Håkan Juholts framgång. Jag ser det som att det varit ett lokalt och regionalt val. Det är naturligtvis företrädarna där som bär partiet, och det har handlat om riktiga politiska frågor, säger Sofia Arkelsten, Moderaternas partisekreterare.

I det valresultat som ogiltigförklarades i Västra Götaland fick Socialdemokraterna knappt 31 procent. I dag är den siffran 32,6 procent, en ökning med 1,7 procentenheter. Och Håkan Juholt själv är nöjd.

– Jag är som ordförande för Socialdemokraterna glad att vi kunde gå fram trots ett sådant kraftigt sjunkande valdeltagande. Men visst var det en stor framgång för Socialdemokraterna i Västra Götaland och Örebro, säger Håkan Juholt.

Var det Juholteffekten?
– Nej, det tror jag inte. Jag var där några timmar bara och försökte ge energi till alla fantastiska valarbetare som jobbade och slet dygnet runt.

Vänsterpartiet gick tillbaka några tiondelar medan Miljöpartiet fick samma resultat som 2010.

På allianssidan är det bara Centerpartiet som går framåt lite jämfört med 2010. Det största tappet gör Moderaterna som stannar på 24 procent. Det är två procentenheter lägre än förra året.

Men Sofia Arkelsten vill inte kännas vid den jämförelsen.

– Det här var en omvalsrörelse och då är det relevant att jämföra med valet 2006. Vi ser att vi ökat något, men vi kan också konstatera att i det här omvalet har vi inte tillräckligt lyckats vinna väljarnas förtroende, säger hon.

Nu får de rödgröna 73 mandat i landstingsfullmäktige, jämfört med allianspartiernas 67 mandat. Men de rödgröna får ingen egen majoritet.

En av valets stora segrare är nämligen Sverigedemokraterna som ökar från 4,4 till 5,8 procent och blir därmed tungan på vågen även i Västra Götaland. Hur det kommer att påverkar regionen är i dag för tidigt att säga, enligt Sofia Arkelsten.

– Det är svårt för mig att säga exakt hur det kommer att se ut. Men vi har en väldigt tydlig policy att vi inte samarbetar med eller gör oss beroende av Sverigedemokraterna, säger Sofia Arkelsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".