Åklagare vill att Kadaffi ska gripas

1:45 min

Åklagaren vid ICC, den internationella domstolen i Haag, vill att domstolen utfärdar en arresteringsorder för Muammar Kadaffi, hans son Seif al Islam och hans säkerhetschef Abdullah Al Sanousi, De anklagas för brott mot mänskligheten.

Det är nu upp till domarna att ta ställning till bevisen, förklarade åklagaren Luis Moreno-Ocampo.

För mindre än tre månader sedan fick , Internationella brottsdomstolen i Haag, uppdraget att utreda människorättsförbrytelser i Libyen.

– Bevisen visar Muammar Kadaffi själv beordrade attacker mot civila. Skottlossning mot obeväpnade demonstranter, mot människor som gick i begravningståg, mot dem som varit i moskéer och bett.

– Bevisen visar att fortfarande grips dissidenter av Kadaffis regim, de fängslas, torteras och försvinner, fortsätter Luis Moreno-Ocampo.

Han säger att det handlar om brott mot mänskligheten.

Arabförbundet har en nyckelroll i att identifiera brotten, sa Moreno-Ocampo också.

– Muammar Kadaffi bär det yttersta ansvaret för det som pågår i Libyen. Han har använt sin auktoritet för att begå brott, enligt åklagaren.

– Vi har bevis som visar en systematisk politik att trycka ned varje utmaning mot hans styre.

– Kadaffi själv säger att han inte har något makt, men i själva verket har han skapat ett system av total makt, oinskränkt makt där ingen opposition tillåts, svarar åklagaren på en fråga under presskonferensen i Haag.

Åklagaren lämnar nu över ansvaret till domarna i ICC, Internationella brottsdomstolen i Haag. De ska ta ställning till om bevisen är tillräckliga för en internationell arresteringsorder mot Muammar Kadaffi, sonen Seif-al Islam och den högste spionchefen.

Men, Moreno-Ocampo sa även att om domstolen skulle utfärda en order om att gripa Kadaffi och hans två hantlangare så är det libyska samhällets ansvar att gripa dom, inte det internationella samfundets. Han ville alltså inte till exempel att utländska specialstyrkor ska gå in i Libyen och genomföra gripandena.

Samtidigt så har Italiens utrikesminister, Franco Frattini idag sagt att han har uppgifter från den libyska regimens "innersta krets" som antyder att Kadaffi nu har börjat leta efter ett sätt att ta sig ut ur Libyen och leva i exil. Enligt Frattini så har Italien börjat prata med FN för att hitta en politisk lösning som gör det här möjligt.

Men i och med att den internationella brottmålsdomstolen nu väntas utfärda en order om att gripa Kadaffi så blir det betydligt svårare för honom att gå i exil. Om en sån order utfärdas så kan det, paradoxalt nog, leda till att han biter sig fast ännu hårdare vid makten.

Det är nu upp till domstolens domare att avgöra om ordern om gripande ska utfärdas eller inte, sa Moreno-Ocampo.