Journalistpris till reportrar på Ekot

Ekots reportrar Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco har tilldelats Röda Korsets journalistpris 2011 för sin rapportering om hur funktionshindrade barn hålls inlåsta tillsammans med kriminella och missbrukande unga. Reportagen sändes i Kaliber i slutet av förra året.

Det är tredje året i rad som medarbetare från Sveriges Radio Ekot belönas med Röda Korsets journalistpris. Prissumman är på 25 000 kronor och juryns motivering lyder:

”Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco ger utsatta barn en röst och ställer ansvariga vuxna mot väggen. Med ihärdighet riktar de ljuset in i en mörk vrå av vårt samhälle som alltför många aldrig sett in i. Deras reportage är väl underbyggda och har journalistisk trovärdighet och empatiskt djup som gör det omöjligt för lyssnaren att inte beröras och engageras. Deras målmedvetna grävande journalistik bidrar genom detta till att skapa förutsättningar för en samhällsförändring i humanitär riktning.”

Tidigare vinnare är Katarina Gunnarsson 2010, Randi Mossige-Norheim 2009, Lasse Granestrand och Sven Irving 2008, Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007 och Hanna Sofia Öberg 2006.