"Bluff att direktörer lämnar landet"

I veckan sa Svenskt Näringslivs förre ordförande Sören Gyll att debatten om svenska topplöner kan leda till att företag lämnar Sverige. Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö anser att det inte finns någon risk för att svenska VD:ar lämnar Sverige för att tjäna mer utomlands.

– Jag skulle vilja säga att det är en ganska kvalificerad bluff. Direktörslöner är en utpräglad nationell vara, där priset sätts efter hur starkt facket är. 1980 så hade en VD 9,3 industriarbetarlöner och idag har han 37,3 industriarbetarlöner, säger Junesjö.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är en ganska hemsk utveckling. Det är ingenting som säger att effektiviteten hos en VD står i relation till den lön han får. Det är ingen konst att få tag på en VD idag. Det här är bara en maktfråga som innebär att man berikar de redan rika.

– De berikas på någons bekostnad. Väldigt mycket av det kapital som de verkställande direktörerna förvaltar är vårt pensionskapital. Det gillar jag inte alls, säger Junesjö. 

Svenska chefer saknar status
Arbetsrättsexperten Kurt Junesjö tror alltså inte att det finns någon risk för att svenska VD:ar beger sig utomlands i jakten på högre lön. Han menar att svenska VD:ar saknar status på den internationella marknaden.

På 70- 80-talen hade dagens stora löneskillnader inte accepterats, säger Kurt Junesjö. Han anser att en av anledningarna till att svenska VD-löner skjutit i höjden de senaste åren beror på att fackföreningsrörelsen tappat sin ideologi. Junesjö anser däremot att företagen borde höja de lågavlönades löner. För det skulle kunna leda till ökad konsumtion, säger han.

Trenden kommer att hålla i sig
Kurt Junesjö började som förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd 1978. Han har under årens lopp bland annat gjort sig känd i debatten om individuell lönesättning.

Frågan är dock om trenden med topplöner för många svenska VD:ar kommer att hålla i sig.

– Som det ser ut nu så kommer det nog hålla i sig. Motkrafterna är ganska svaga. Jag tror inte att det kommer hålla i sig. Man kommer inte i längden acceptera att det skapas en ny adelsklass i västvärlden. Det kommer inte att gå, säger han.  

– Sverige har en stark fackföreningsrörelse och när den blir ideologiskt medveten igen, då kommer det här att förändras. Det är trots allt så att vi har fyra miljoner arbetare i Sverige och fyra miljoner arbetare kommer inte acceptera att vi får en ny adelsklass i Sverige, säger Kurt Junesjö.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista