Afrikanska länder begär att Dawit Isaak släpps

1:51 min

Flera afrikanska länder ställer sig nu bakom en begäran om att de mänskliga rättigheterna i Eritrea ska granskas, och en vädjan om att den svenske journalisten Dawit Isaak ska friges.

Begäran läggs fram på ett möte med EU och de så kallade AVS-länderna, Afrika, Västindien och Stillahavsöarna som pågår i Budapest.

– Om de afrikanska länderna, genom den Afrikanska unionen, mer helhjärtat engagerar sig för att komma tillrätta med bekymren och problemen, och de stora oförrätterna som begås i Eritrea, där Dawit Isaak är ett sådant, mycket tydligt fall, då visar det att styrkan i det som vi från Europa och Sverige har sagt ökar väsentligt, och möjligheten att få Dawit Isaak fri, eller i varje fall att få veta hur han mår i dag, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP), som deltar i mötet.

I år har den svenske journalisten Dawit Isaak varit fängslad i Eritrea i tio år utan rättegång och utan att veta vad han anklagas för.

Han är inte ensam. Ett stort antal politiskt oppositionella och journalister greps samtidigt av den totalitära regimen som inte tillåter oliktänkande.

Men även om Eritrea har kritiserats förut i EU-sammanhang, är den stora skillnaden den här gången att man också får med sig afrikanska länder, som vanligtvis aktar sig noga för att kritisera ett grannlands politik.

Med upproren i Nordafrika i färskt minne kan man möjligen vänta sig en annan attityd framöver.

Men frågan är om Eritreas president Afwerki verkligen är beredd att släppa in utländska granskare i landet, och låter sig påverkas.

– Skrivningar har väl aldrig löst världens problem. Men att afrikanska politiker och parlamentariker engagerar sig på ett annat sätt än tidigare, tror jag i varje fall kan förändra det. Under hand är detta inte helt betydelselöst, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP).