Ökning av stenskott kan bero på ny typ av grus

1:41 min

En ny typ av grus som använts för att bekämpa halkan i vinter har gjort att antalet stenskott ökat kraftigt. Under årets fyra första månader var skadorna nästan 30 procent fler jämfört med snittet för samma period de tre tidigare åren.

– Förra veckan var en rekordvecka, då fick vi köra över på kvällarna, säger Jonas Alsén, som arbetar på Alséns glasmästeri i Huskvarna.

Har det aldrig varit så mycket att göra?

– Nej, inte på bilrutor. Det tror jag inte.

Det har varit en hektisk vår på glasmästeriet i Huskvarna. På parkeringen utanför syns bilar med spräckta rutor. Enligt försäkringsbolaget If ökade antalet skador med nästan 30 procent under årets första fyra månader jämfört med hur det varit under tidigare år. Dan Falkoner, motorspecialist på If, säger att en ny typ av grus som kommunerna börjat använda är boven i dramat.

– Det är mycket grövre, det är inte bara sandkorn utan egentligen kan man kalla det småsten. Och stenar som flyger omkring i trafiken säger sig självt att det inte fungerar.

Mest ökade skadorna i Västra Götaland, men också i Stockholm och Skåne har det skett en rejäl ökning. De stora vinnarna är glasmästerierna som har fått ovanligt mycket att göra. Dan Falkoner tycker att kommunerna borde sluta använda den nya typen av grus.

– Ja, jag tycker man ska återgå till den gamla typen av grus och då hellre sanda oftare. Men jag misstänker att det kan vara en kostnadsfråga för kommunen, säger Dan Falkoner.

Andreas Mossberg arbetar på Trafikkontoret i Göteborg. Han berättar att de använder två sorters grus, ett med lite mindre korn och ett med lite större. I vintras tog det mindre gruset slut. Men anledningen till att stenskotten ökat så kraftigt tror han främst är att de totalt sett fick använda mer grus än vanligt.

– Gator som vi normalt saltar har vi grusat istället. Vi hade saltbrist i hela Europa och därför har vi lagt ut mycket mer grus, det är nog det som påverkar mest, säger Andreas Mossberg.