Svåra WTO-samtal om jordbruksstöd

I WTO- förhandlingarna i Genève har ett utkast till förslag presenterats på fredagen. Ett av de svåraste områdena att komma överens om har varit de rika ländernas stöd till sina bönder, vilket missgynnar fattiga bönder i utvecklingsländer.

Efter de strandade förhandlingarna i Cancún förra hösten görs ett nytt försök att komma överens i Genève.

Chef optimistisk
WTO-chefen Supachai Panitchpakdai sa på fredagsförmiddagen att han är väldigt optimistisk om att ett nytt avtal skrivs under inom det närmaste dygnet.

Tidigare har han hävdat att det inte finns tid till nya omskrivningar utan att parterna måste godkänna avtalet i sin helhet före 12 på fredagsnatten.

På torsdagen fördes svåra förhandlingar om tullar på bearbetade förädlade produkter.

Tidigare oenighet
Men ett av de svåraste områdena att komma överens om har varit de rika ländernas stöd till sina bönder.

Det var just oenigheten kring jordbruksstödet och exportsubventioner till jordbruksprodukter som gjorde att förhandlingarna strandade vid WTO-mötet i Cancún i september 2003.

Fattiga bönder missgynnas
De fattiga länderna menar att bönderna i de rika länderna genom det ekonomiska stödet får orättvisa handelsfördelar som missgynnar de fattiga bönderna i utvecklingsländerna.

Vid samtalen vid WTO-mötet i Cancún förra året visade en ovanligt enig grupp utvecklingsländer prov på en ny förhandlingsstrategi.

Men de rika länderna ansåg att kraven som de fattiga länderna framförde vid förhandlingsbordet var allt för långtgående och ingen överenskommelse nåddes den gången.

Länder har kommit överens
Men nu har man alltså ett färdigt förslag på bordet. Så sent som på torsdagen lyckades de medlemsländer som tidigare haft svårt att enas om jordbruksfrågor, USA, EU, Australien, Brasilien och Indien, att komma överens.

EU har tidigare lovat att avskaffa exportsubventioner på jordbruksprodukter om USA följer efter. USA går inte lika långt men kommer att minska sina exportkrediter.

De samtal som nu förs i Genève ska vara avslutade klockan 12 på fredagsnatten och ska ge ett avtal eller ett ramverk för fortsatta förhandlingar inom WTO, inom den så kallade Doha-rundan eller utvecklingsrundan som startade 2001.

Fokusering på u-länder
Målet med den här serien av samtal är att fokusera på utvecklingsländerna och ta deras behov och önskningar på allvar.

Det verkar nu som om fattiga ländernas förhandlingsstrategi åtminstone delvis har lyckats. Även om röster redan har höjts och kritiserat att de rika länderna genom höga tullar även i fortsättningen kommer att skydda sina egna bönder.

Anahita Arai
anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista