Härdsmälta i Fukushima kort efter skalvet

1:50 min

I Japan avslöjades i dag att minst en härdsmälta troligen inträffade i kärnkraftverket i Fukushima redan inom några timmar efter jordbävningen. Samtidigt har evakueringen av byn Itake inletts.

Strålningsnivåerna i Itake är hälsovådliga, trots att samhället ligger ett par mil utanför den förbjudna zonen

– Här ligger vår by. Och där ligger kärnkraftverket, säger Kenichi Hasegawa och använder en pekpinne för att visa på kartan på väggen hur vindriktningen från kärnkraftverket gick rakt mot Itake när den första vätgaxsexplosionen inträffade. Det regnade den dagen, sedan övergick det till snö som låg kvar i fem dagar, berättar han.

Itake har 6 500 invånare och ligger drygt fyra mil från kärnkraftverket. Trots det är strålningsnivåerna högre än i många byar inom den förbjudna tvåmilszonen. Nästan var tredje invånare har redan flyttat frivilligt, men nu har regeringens beordrade evakuering inletts. I går flyttades 18 familjer. Byn ska vara tömd i slutet av maj.

Just Itake ger många japaner jag talar med som exempel på att informationen om kärnkraftolyckan är missvisande eller felaktig.

Och i dag kom ytterligare en revidering av kärnkraftsbolaget Tepcos beskrivning av vad som hänt. Enligt en ny analys inträffade en härdsmälta i reaktor nummer ett redan ett par timmar efter jordbävningen. Och det är sannolikt att ytterligare två reaktorer, nummer två och nummer tre, har drabbats av härdsmältor.

Först i torsdags medgav Tepco offentligt att en härdsmälta skadat en reaktor. Kärnkraftsbolagets högste chef Masataka Shimizu, frågades i dag ut i det japanska parlamentet. Trots upprepade frågor vägrade han svara på när han själv fick reda på vad som faktiskt hänt.

Kenichi Hasegawa är en av elva mjölkbönder i byn Itake. De har nu gemensamt beslutat att lägga ner sin verksamhet och slakta alla kor. Först när det är gjort kan Kenichi Hasegawa tänka sig att flytta från byn.

– Dessutom är jag ledare för mitt område i byn. Jag måste se till att alla andra evakueras först. Sedan flyttar jag, säger han.