Hopp om att Brasilien väljer Gripen

1:56 min

På måndagen inledde statsminister Fredrik Reinfeldt ett officiellt besök i den nya ekonomiska stormakten Brasilien. Från försvarsindustrin Saab finns förhoppningarna att den svenske statsministern slår ett slag för Jas Gripen inför landets planerade storköp av 36 nya stridflygplan.

Med i den svenska näringslivsdelegationen finns också flera små företag - ett av dem är det medicintekniska företaget Bactiguard laboratoriechef Gunilla Rydja visar runt i laboratoriet.

Det handlar om bakteriekultur och ytskikt som finns inom den medicinska världen - här på labbet vid Stureplan i centrala Stockholm - mitt bland innekrogar och finansbolag. På Bactiguard utvecklas produkter för sjukvården där ett mycket tunt ytskikt av ädelmetaller på till exempel urinvägskatetrar, ska hålla bakterier och svamp borta och därmed minska infektionerna. 

Och nu är det Brasilien som hägrar för Christian Kinch, VD och en av huvudägarna i Bactiguard.

– Brasilien och Chile är väldigt enkelt. Brasilien som är den nionde största ekonomin i dag växer så att det knakar och investerar mycket i infrastruktur och hälso- och sjukvårdsfrågor. Så för vår del är det klockrent att åka dit just nu, säger han.

Besöket i Brasilien inleddes i dag - och i morgon ska statsminister Fredrik Reinfeldt träffa landets president Dilma Rousseff och bland annat ha en privat överläggning.

Enligt Exportrådets platschef i Brasilien, Per Persson, är det sannolikt att frågan om flygplans-upphandlingen kommer upp vid samtalet. I första hand handlar det om tidpunkten när köpet ska genomföras.

Bland deltagarna på resan finns just försvarskoncernen Saab - och Saabs VD Håkan Buskhe har sagt att han tror att frågan nu närmar sig ett avgörande.

– Processen kommer troligen ta slut under de första nio månaderna i år, det är vad vi tror, sade han tidigare i år.