"Kan vara sista chansen för Saab i Brasilien"

1:16 min

Näringslivsdelegationens resa till Brasilien kan vara sista chansen för JAS Gripen att få sälja flygplan där.

Det var faktiskt på dagen för tre månader sedan den 16.e februari, som Saab:s nye VD Håkan Buskhe uttalade sig om att Brasiliens köp av stridsflygplan skulle vara klart under årets första nio månader. Det var i samband med bokslutet för 2010.

Nu har Brasilien fått en ny president och frågan är om beskeden till flygplanssäljarna fortfarande är aktuella. Upphandlingen har pågått under flera år och under den tiden har det gjorts uttalanden och lämnats löften som har ändrats efterhand.

Konkurrenterna till JAS Gripen är amerikanska Boeing och franska Dassault. Det handlar om en mångmiljardorder på sammanlagt 36 plan som ska levereras till det brasilianska flygvapnet under en lång period.

Saab konkurrerar med den senaste versionen av JAS Gripen som byggs i åtta exemplar per år, för svenska flygvapnet men förhoppningsvis också för export. Ju fler som vill köpa eller hyra desto lägre styckkostnad för svenska skattebetalare.

Amerikaner och fransmän har skickat toppdelegation efter toppdelegation till Brasilien och de har lobbat stenhårt för sina stridsflygplan. Båda ländernas presidenter, Sarkozy och Obama, har nyligen besökt Brasilien.

Från svensk sida har i alla fall den offentliga aktiviteten från statsmakten varit mer sparsmakad men försvarsministern besökte Brasilien förra året och nu är statsministern där.

Det kan vara sista chansen för Saab i Brasilien.

I slutet av april fick Saab beskedet att Indien inte är intresserat av att köpa Gripen. Andra affärer där Saab är med och erbjuder offert är inte lika stora som den i Brasilien.