Kraftig ökning av nya droger

1:37 min

Ännu icke narkotikaklassade droger ökar dramatiskt inom EU enligt en ny rapport. I fjol upptäckte man 41 nya sorter och det är nästan en dubblering av 2009 års 24 nya substanser. För så fort en substans blir narkotikaklassad är det bara att ändra ingredienserna lite så har man en liknande produkt som inte är olaglig.

– Det finns helt enkelt kemister och personer som försöker hitta droger som är så nära narkotika som möjligt. Det går enligt löpande band-principen, säger Cecilia Fant som arbetar med internetdroger vid Rikskriminalpolisen.

Enligt en ny rapport från EU-organet Europeiska centrumet för kontroll av narkotika har de nya sorterna av nätknark ökat dramatiskt. Under 2010 upptäckte man 41 nya sorter. Det är nästan dubbelt så mycket som året innan.

Men i Sverige har polisen och tullen sen den första april i år rätt att beslagta och förstöra ännu inte narkotikaklassat knark och man har gjort flera beslag den senaste tiden.

Den nya lagen har också gjort att en av Sveriges största leverantörer av internetdroger fått stänga igen.

Så här lät det i januari i förra året när P3-programmet Verkligheten gick på besök hos företaget Smartbar i Göteborg:

– Vi är så förberedda så vi har redan grejer startklara inför nästa narkotikaklassning. Så här går det till i Sverige, sade en av företagets företrädare.

– Folk vet riskerna men de skiter i det, det kommer alltid att finnas den gruppen, sade han.

Men nu har företaget alltså fått stänga igen, delvis med hjälp av den nya lagen

– Det är ju jättebra. Precis så ska vi göra – när vi får en ny lagstiftning så ska vi använda den fullt ut, säger Cecilia Fant vid Rikskriminalpolisen.

– Ändå är lagen så ny. Nu får vi se vad som händer under året, hur mycket vi kan använda oss av den här lagen. Men det är ju så mycket man kan, helt enkelt, säger Cecilia Fant.