Livstids fängelse för Knutbypastorn

Uppdaterad 17.30
På fredagseftermiddagen kom domarna i den uppmärksammade Knutbyrättegången. Den åtalade pastorn dömdes till livstids fängelse. Den så kallade barnflickan dömdes till rättpsykiatrisk vård.

Barnflickans försvarare Christer Söderberg är inte förvånad över domen.

– Den var väntad. Inga direkta överraskningar. Jag är nöjd med det jag har hunnit läsa. Jag tycker att tingsrätten har uppfattat saker och ting på ett riktigt sätt.

Har du hunnit ha någon kontakt med henne själv?

– I all korthet. Hon är lättad över att domen har fallit. Det har varit en spänning i sig att vänta. Hon är glad att hon dömts till vård. Hon känner själv att hon behöver vård.

Den så kallade barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon fälls för mord och mordförsök.

Pastorn döms till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök i två fall. Men inte för det som åklagarsidan anser är ett mord, nämligen när den första frun hittades död.

– Jag är nöjd med att de är dömda båda två. Besviken över att åtalet inte bifölls i den första åtalspunkten. Vi får se om vi klagar i den delen. Vi ska fundera över det när vi har tagit del av de själva, säger kammaråklagare Elin Blank.

Är du förvånad?

– Nej.

Vad tycker du om att barnflickan döms till vård?

– Det var inte oväntat, det fanns en majoritet i socialstyrelsens rättsliga råd som ansåg att hon led av en allvarlig psykisk störning. Den bedömningen delas uppenbarligen av tingsrätten. 

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista