Klart med nödlån till Portugal

1:33 min

EU-länderna fattade i dag det formella beslutet att ge ett nödlån till Portugal på motsvarande ungefär 700 miljarder kronor. Sverige har valt att inte ge något direkt lån till Portugal, på det sätt som Sverige gjorde till Irland i vintras, däremot säger finansminister Anders Borg att Sverige ändå bidrar till Portugal via den vanliga EU-budgeten.

– Även Sveriges kommer att garantera pengarna, säger Anders Borg. Jag tror att det för vår del handlar om cirka nio miljarder. Det är klart att även nio miljarder är rätt mycket pengar.

I kväll enades EU-ländernas finansministrar om att ge Portugal nödlån. Totalt handlar det om 78 miljarder euro, där en tredjedel kommer från euroländernas räddningsfond och en tredjedel från EU-budgeten.

Den sista tredjedelen kommer från den just nu så omtalade valutafonden, IMF, vars chef Dominique Strauss-Kahn häktades i dag för ett misstänkt sexövergrepp i New York.

I Finland finns en stark opinion mot att landet ska hjälpa andra euroländer i kris och Finland igenom i alla fall ett av sina krav för att gå med på nödlånet - att portugisiska myndigheter nu ska uppmana banker och andra privata investerare att frivilligt just nu avstå från att kräva in pengar, som de har lånat ut till den portugisiska staten.

För att få nödlånet måste Portugal göra omfattande förändringar av sitt samhällssystem. Bland annat måste Portugal ändra sitt sjukvårdssystem och sina arbetsrättsliga regler, dessutom måste landet genomföra omfattande privatiseringar av till exempel statliga företag.

Enligt Anders Borg är det nu avgörande att Portugal verkligen genomför de utlovade förändringarna och besparingarna.

– Det här kan återvinna trovärdighet för Portugalprogrammet, om man har en strikt syn på implementeringen. Det blir nyckelfrågan för dem.