IMF:s roll viktigare än någonsin

2:08 min

Sexskandalen som skakar Internationella valutafonden, IMF, inträffar samtidigt som organisationen har fått sin kanske viktigaste roll hittills i världsekonomin.

IMF har alltid haft en roll som en slags världspolis i ekonomiska frågor och kritiserades tidigare många gånger från vänster för att med alltför hårda nypor ha gripit in i länder i tredje världen vars ekonomier stod på ruinens brant.

På senare tid, och inte minst i efterdyningarna av finanskrisen som drabbade hela världen, och alltså även de rika industriländerna har IMF getts en roll som problemlösare för hur länderna ska kunna komma ur finanskrisen och den skuldkris som nu skakar inte minst eurozonen.

Mycket makt har givits IMF av G20-gruppen, alltså världens 20 största ekonomier, men också av G7. Den franske ordföranden Dominique Strauss-Kahn har spelat en aktiv roll, kanske rent av gett sig själv och IMF ett mandat som inte har funnits där tidigare.

Han har i varje fall varit en centralfigur när EU och IMF förhandlat fram räddningspaket för Grekland, Irland och Portugal.

IMF:s olika expertgrupper reser runt till krisländer och tittar i böckerna och frågar ut ansvariga ministrar om åtgärder för att komma till rätta med budgetunderskott och så vidare.

Tidigare har IMF hanterat 1970-talets oljekriser, de galopperande latinamerikanska statsskulderna under 1980-talet, tillväxtmarknadernas växtproblem i Mexico och Asien under 1990-talet samt Argentinas ekonomiska kris 2001. Även Sverige fick flera besök under 90-talskrisen.

Just nu är en expertgrupp från EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken i Aten för att undersöka om Grekland gjort vad man lovat, så att nästa del av lånet kan betalas ut.

IMF styrs av tradition alltid av en europé, sådan var uppgörelsen efter andra världskriget. Andremannen är amerikan, och just nu är både europen och amerikanen på väg ut.

Spekulationerna nu handlar om att mönstret kommer att brytas. Det kan bli en ekonom från någon av tillväxtländerna i Asien eller Latinamerika som blir ny IMF-chef.