Nobelpristagare i fiktiv rättegång för miljön

1:47 min

Nobelpristagare, experter och toppolitiker möts under några dagar i Stockholm för att försöka driva klimatarbetet framåt. Ett okonventionellt grepp idag efter invigningen blir att hålla en fiktiv rättegång där kemipristagaren Mario Molina ska agera domare.

En rättegång på låtsas, där jorden står mot mänskligheten, är ett sätt att nå ut med budskapet om allvaret i klimatförändringarna, och skapa mer tryck runt frågan i en tid när det inte verkar finnas någon särskild oro, säger professor Mario Molina som tog emot Nobelpriset i kemi år 1995.

På ett hotell i Stockholm åker Nobelpristagare och experter upp och ned i hissen till olika våningar där journalister väntar för intervjuer.

Molina är ursprungligen från Mexiko men nu verksam i Kalifornien i USA. Rollspelsrättegången handlar om att mänskligheten har valet mellan ett bättre liv i framtiden och ett liv som är svårare, enligt Mario Molina.

Nobelpristagarmötet är tvärvetenskapligt. Även ekonomipristagare och litteraturpristagare finns bland deltagarna.

I morgon ska de lämna över ett budskap till FN. Också en rad andra experter och toppolitiker samlas på mötet.

En av svenskarna är Hans Blix som lett Internationella atomenergiorganet IAEA.

– Jag hoppas att den här larmsignalen som vetenskapsmännen för fram, ska förstärka de på den politiska nivån att söka efter lösningar för hur vi ska skapa politiska mekanismer och åtgärder på det politiska planet för att förbättra miljön, säger Hans Blix.