Volvos Umeåfabrik kan få nytt EU-stöd

Det går bra för Volvo och hoten om flytt av tillverkningen från Volvo Lastvagnar i Umeå till utlandet, verkar ha minskat. Nu öppnar sig nya möjligheter för Umeåfabriken att få stöd till de långa transporterna.

– Vi har upptäckt att våra konkurrenter har fått statsstöd ute i Europa och vi vill faktiskt också bedriva vår verksamhet på lika villkor, säger Thor Persson, informationschef på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Extra utgifter
Umeå ligger långt från marknaden och läget ger Volvo Lastvagnar extra kostnader på 100 miljoner kronor årligen för transporter till och från fabriken. Tidigare fick fabriken ett transportstöd på omkring 30 miljoner kronor per år, men stödet togs bort i samband med EU-inträdet och fabriken har vid flera tillfällen varit nedläggningshotad.

Men nu har man hittat en lucka i regelsystemet och regeringen förbereder förhandlingar med EU-kommissionen om att åter kunna ge fabriken transportstöd.

Planerar utbyggnad
Volvo planerar nu också en utbyggnad av hyttfabriken, en satsning på 650 miljoner kronor och här vill Volvo ha statsbidrag på cirka 20 procent. Besked om både transportbidrag och investeringsbidrag hoppas Volvo kunna få till hösten.

Informationschef Thor Persson tror dock inte att nedläggning och flytt till låglöneländer behöver bli ett alternativ även om stöden man hoppas på skulle utebli.

– Det här är upp till oss själva, vi måste kunna visa att vi kan rationalisera och vi är effektiva, säger han.

– Nu bygger vi om vår montering, vi tydliggör målen bättre och skapar tydliga rapportvägar så att problem kan åtgärdas snabbare. Det märks direkt på resultatet, säger Thor Persson på Volvo Lastvagnar.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".