Irland

Stort säkerhetspådrag inför drottningbesök

1:26 min

I dag kommer den brittiska drottningen Elisabeth på ett historiskt besök till Irland. Det är första gången på hundra år som en brittisk monark kommer till Irland. Fortfarande är ett brittiskt statsbesök kontroversiellt. Alla välkomnar henne inte och säkerhetspådraget är det största hittills i Irland, men premiärminister Enda Kenny hoppas att besöket innebär en ny era.

Drottning Elisabeths besök signalerar att de två folkens mörka och blodiga förflutna är över. Det är den förhoppning som Irlands premiärminister Kenny uttrycker i den här BBC-intervjun.

När nu också fredsprocessen i Nordirland har gjort stora framsteg, är det dags för ett drottningbesök tycker de styrande skikten i de båda länderna. Och det tycker också en majoritet av irländarna som till exempel Idelle Rennols.

Men när jag senare möter det nationalistiska partiet Sinn Feins ledare, Gerry Adams, så säger han att han motsätter sig drottningens besök.

– Så länge Nordirland styrs av Storbritannien kan det inte vara normala relationer mellan länderna, menar Gerry Adams.

Sinn Fein ska arrangera protestmöten. Men det finns en stark oro för att militanta republikanska grupper i Nordirland ska genomföra attentat.

Därför är säkerhetspådraget här på Irland enormt under drottningens besök.

8 000 poliser och 2 000 soldater är utkommenderade.