Hård press på Grekland

1:59 min

Skuldtyngda Grekland kan tvingas sälja ut ännu mer statliga tillgångar. Det står klart efter gårdagskvällens möte med euroländernas finansministrar. Landet har redan ett privatiseringsprogram på motsvarande 450 miljarder kronor. Men det är kanske inte tillräckligt, enligt eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

– På kort sikt måste Grekland öka på privatiseringarna av statliga tillgångar, säger Jean-Claude Juncker.

Grekland fortsätter att vara eurogruppens sorgebarn nummer ett.

Statsskulden är på omkring 3 000 miljarder kronor, eller runt 150 procent av den samlade grekiska ekonomin. Och i sin prognos i förra veckan sänkte EU-kommissionen förväntningarna ytterligare på utvecklingen för den grekiska ekonomin framöver.

Även EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn säger att Grekland nu måste skynda på sitt privatiseringsprogram för att minska sin blytunga skuldbörda.

– Att sälja statliga tillgångar för 50 miljarder euro motsvarar över 20 procent av Greklands totala ekonomi, säger Olli Rehn.

Jean-Claude Juncker sa under presskonferensen att det inte är uteslutet med ett nytt stödpaket till Grekland, i så fall, värt hundratals miljarder svenska kronor.

En annan möjlighet, medgav Juncker, är att de banker och andra privata investerare som har lånat ut pengar till Grekland ombeds gå med på förlängda återbetalningstider för lånen.

När det gäller ett annat krisland, Portugal, fattade EU:s finansministrar igår det formella beslutet att ge landet ett nödlån.

Valutafonden IMF står för en tredjedel av lånet på totalt 700 miljarder kronor.

Räntan för de två tredjedelar som EU och euroländerna står för kommer landa på omkring 5,7 procent, enligt uppgifter efter gårdagens möte.